تبلیغات
- اخبار روز ،متون علمی و ادبی،دانلود،آموزش وبلاگ نویسی و .. - مطالب مهر 1392
ما ســــــــــــعی میكنیم بهترین هــــــــــــــــا را در این جـــــــــــا برایتــــــــان تــــــــدار ك ببینیم

-
-
تاریخ : شنبه 6 مهر 1392
نویسنده : سعید ابدالی

همسرم در حضور جمع داد و بیداد راه می اندازد و سرم فریاد می کشد چه رفتاری باید داشته باشم که این کارش را تکرار نکند؟


محمد حسن اشرف – روانشناس :
با عرض سلام حضور شما مخاطب محترم. از این که چنین اتفاقی در زندگی شما رخ می دهد متاسفم و به شما حق می دهم ناراحت شوید یا در رنج باشید. رفتار همسر شما به هر نیتی که باشد، اشتباه است. حتی اگر شما رفتار اشتباهی هم مرتکب شوید باز هم چنین برخوردی درست نیست. پس فرقی نمی کند که علت وقوع این رفتار در او، به دلیل کدام رفتار و گفتار شماست. به هر حال این که پیش از داد زدن همسرتان شما چه رفتار یا گفتاری دارید، راه حل های متفاوتی را برای رفع این مشکل مطرح می سازد. با توجه به دو حالت ممکن:

1 - بروز اشتباه اولیه از جانب شما و واکنش همسرتان
2 - بی تقصیر بودن شما و بی دلیل بودن دادهای همسرتان دو دسته راهکار برای شما ارائه می شود:


حالت اول : بروز اشتباه از جانب شما و عکس العمل همسرتان
- سعی کنید همسرتان را تحریک نکنید
حساسیت ها و خط قرمزهای همسرتان را بشناسید و تلاش کنید تا حد ممکن به سمت این حساسیت ها نروید. حساسیت نسبت به مسائل مالی، حساسیت نسبت به مادر خود و...


- تلاش کنید دنیا را از چشم همسرتان ببینید
او در جمع های خانوادگی تحت چه فشارهایی قرار می گیرد؟ آیا از نظر مالی، تحصیلی یا وضع ظاهری، خود را همسطح دیگران می داند؟ آیا از شخص خاصی کدورت و کینه به دل ندارد؟ در صورتی که بتوانید به این گونه سوالات درباره همسرتان پاسخ دهید می توانید ضمن درک وی، رفتارهایش را پیش بینی و کم کم مدیریت کنید.


- پیش از ورود به مهمانی با هم هماهنگ شوید
در بسیاری از مواقع زوجین در حال ورود به یک مهمانی هستند در صورتی که یکی گمان می کند وارد قفس شیرها می شود و دیگری گمان می کند وارد باغ و بستان شده است. در صورتی که همسرتان در جمع های خاصی آسیب پذیر است، بیشتر مراعات وی را بکنید. در شوخی ها و شادمانی ها گوشه چشمی هم به وی داشته باشید.


- بررسی کنید آیا نظم خاصی در موقعیت هایی که همسرتان داد زده است وجود دارد؟
 آیا شما عادت گفتاری یا رفتاری خاصی ندارید که در این موقعیت ها تکرار شده است؟ در صورت وجود چنین نظمی، از این موقعیت ها دوری یا رفتار خود در موقعیت ها را بازبینی کنید.


حالت دوم: بی تقصیر بودن شما و بی دلیل بودن دادهای همسرتان
 از آن جا که داد زدن، گونه ای از پرخاشگری کلامی است و در بیشتر انواع پرخاشگری، فرد پرخاشگر احساس تهدید کرده است، سعی کنید به همسرتان امنیت بدهید تا با شما صحبت کند و احساس تهدید و ناامنی خود را به شما منتقل کند. ممکن است وی در ابتدا مقاومت کند یا چیزی بروز ندهد اما به مرور موفق خواهید شد.
 
- توجه به همسرتان را در جمع ها کم نکنید
 به او نگاه محبت آمیز داشته باشید حتی می توانید با گرفتن دست هایش در دست هایتان آرامش را به او برگردانید و گاهی پیشنهاد نوشیدن چای، شربت و... نیز می تواند همسرتان را نرم تر و انعطاف پذیرتر کند.


- گفت وگوی منظم و روزانه داشته باشید
همسرتان را تشویق کنید تا بیشتر با هم حرف بزنید.


امیدوارم با شناخت دلیل پرخاشگری و دادزدن های همسرتان و به کار بستن این توصیه ها بتوانید رفتار او را مدیریت کنید.

 


 




تاریخ : شنبه 6 مهر 1392
نویسنده : سعید ابدالی

مقامات بهداشت عمومی در هلند لقب ترسناکی به شکر داده‌اند و آن را «خطرناک‌ترین اعتیادآور زمان» نامیده و وضع مقرراتی بر فروش و مصرف شکر را خواستار شده‌اند.

خطرناک‌ترین اعتیادآور زمان. این لقبی است که مقام‌های بهداشتی هلند برای شکر در نظر گرفته‌اند و به دنبال اعطای چنین لقب ترسناکی، «پال ون»، سرپرست سازمان خدمات بهداشت عمومی شهر آمستردام، اعمال مالیات و همچنین اخطارهایی مثل برچسب سیگارها روی نوشیدنی‌های قندی و حاوی شکر را خواستار شده است.

دکتر ریچارد جانسون استاد پزشکی در دانشگاه کلورادو آمریکا که در مورد تاثیر شکر بر بدن انسان تحقیق کرده است، در این زمینه می‌گوید: شکر یک سم نیست، اما مشکل زیاده روی در مصرف شکر است، مشکل این است که بیشتر مردم بیش از آنکه باید شکر مصرف می‌کنند و همین امر باعث شده که این ماده به یک اعتیادآور خطرناک در عصر ما تبدیل شود. «مایکل بلومبرگ»، شهردار نیویورک نیز مدتی است که سعی دارد مصرف نوشابه‌های فوق‌العاده بزرگ را در این شهر ممنوع کند اما تلاش‌های او با شکست مواجه شده است.

جانسون در مورد احتمال موفقیت این طرح در آمستردام می‌گوید: اوایل قرن نوزدهم در انگلیس بر شکر مالیات بسته شد و خیلی هم بر کاهش میزان مصرف آن موثر بود اما به مرور زمان در طول قرن مالیات شکر کاهش داده شد و بالاخره روز 23 آوریل سال 1874 «ویلیام گلدستون»، نخست وزیر وقت، مالیات شکر را کاملا لغو کرد و بعد از آن مصرف شکر به شدت افزایش یافت یعنی پنج برابر شد که تا حدودی به خاطر لغو مالیات بود. بنابراین من تصور می‌کنم که ایده تعیین مالیات برای خرید و فروش شکر می‌تواند در کاهش مصرف آن موثر باشد.

نقش آموزش مساله‌ای است که در سال‌های اخیر در کشورهای مختلف مورد توجه بوده است. در یک دهه اخیر تلاش هایی به خصوص در مدارس صورت گرفته تا از مصرف خوراکی‌های شکردار در میان دانش آموزان کاسته شود.

«مشکل اصلی مصرف شکر مربوط به مصرف نوشیدنی‌های شکردار است، چون در یک نوبت و با سرعت زیاد مقدار خیلی زیادی شکر وارد بدنتان می‌شود.» دکتر جانسون با بیان این مطلب، ادامه می‌دهد: در این زمینه آموزش نقش اساسی دارد. تصور می‌کنم نوشابه‌ها و امثال آن باید برچسب‌هایی داشته باشند که دائم به مشتریان خطرات مصرف زیاد این نوشیدنی‌ها از جمله تشدید خطر ابتلا به دیابت و چاقی مفرط را یادآور شود.

اکنون بسیاری از کارشناسان امیدوارند هلندی‌ها در کنترل مصرف شکر موفق شوند و به الگویی برای دیگران تبدیل گردند.

 

 




تاریخ : شنبه 6 مهر 1392
نویسنده : سعید ابدالی

مزه شکلات را بسیاری از افراد می‌پسندند، اما شکلات برای سلامت آنها نیز مفید است. به گزارش لایوساینس آخرین شواهد در این باره از بررسی به دست می‌آید که نتایج آن در نشریه "نورولوژی" منتشر شده است.

پژوهشگران در این بررسی دریافتند شکلات ممکن است به افراد سالمند کمک کند مغزهای‌شان را سالم نگهدارند و انسجام ذهنی‌شان را حفظ کنند. در این بررسی در افرادی که برای 30 روز، هر روز دو فنجان کاکائو می‌نوشیدند، 8.3 درصد افزایش جریان خون به مغز رخ داد، و نمره‌های آنها در آزمون‌های حافظه و شناخت ارتقا پیدا کرد.

این یافته‌های جدید امیدوارکننده است، اما این تنها منفعت بهداشتی خوردن شکلات نیست. سه دلیل دیگر هم برای اینکه شکلات را در رژیم غذایی‌تان حفظ کنید، وجود دارد.

1. شکلات برای قلب هم مفید است: یک بررسی که نتایج آن در سال 2012 در نشریه پزشکی بریتانیا منتشر شد، نشان می‌دهد مصرف روزانه شکلات ممکن است خطر حمله قلبی و سکته مغزی در افراد پرخطر را کاهش دهد.

2. شکلات بالقوه لاغرکننده است: اگر همیشه به شکلات به عنوان ماده غذایی چاق‌کننده فکر کرده‌اید، شاید بهتر باشد در عقایدتان تجدیدنظر کنید. یک بررسی که نتایج آن در سال 2012 در آرشیوهای طب داخلی منتشر شده است، نشان داد افرادی که به طور منظم شکلات می‌خورند، نسبت به افرادی که شکلات نمی‌خورند، با احتمال بیشتری ممکن است لاغرتر باشند. افرادی که در این بررسی 5 بار در هفته یا بیشتر شکلات می‌خوردند، نسبت به افرادی که شکلات کمتری می‌خوردند، "شاخص توده بدنی" (BMI) کمتری داشتند.

3. شکلات اشتها را  کنترل می‌کند: شکلات حاوی فیبر است که مهارکننده‌ طبیعی اشتها به شمار می رود. بنابراین با خوردن شکلات در نهایت ممکن است کالری کمتری نسبت به پرهیز از شکلات دریافت کنید.

با وجود اینکه دلایل بسیاری برای لذت بردن از خوردن شکلات وجود دارد، درباره شیوه مصرف آن باید دقت کنید. برای آنکه شکلاتی باکیفیت انتخاب کنید، و از منافع تغذیه‌ای آن استفاده کنید، به این نکات توجه کنید:

 - هر چه شکلات تیره‌تر (یا تلخ‌تر) باشد، برای سلامت شما مفیدتر است: شکلات خالص یا همان کاکائو واقعا تلخ است، و برای همین است که همیشه آن را با سایر مواد مخلوط می‌کنند تا شکلات تخته ای به دست آید. اما همین کاکائو است که حاوی مواد مغذی خوب مانند فیبر، منیزیم و آنتی‌اکسیدان‌ها است.

- برای خودتان کاکائوی یا شکلات داغ درست کنید: گرچه برای این کار می‌توانید از پودرهای آماده استفاده کنید، اما برای اینکه حداکثر استفاده را از مواد مغذی شکلات ببرید، می‌توانید خودتان آن را درست کنید. پودر کاکائوی تلخ بخرید و با هر چه دوست دارید آن را شیرین کنید. در این مورد هم هر چه کاکائوی داغ‌تان تلخ‌تر باشد، بهتر است.

- اگر خوردن شکلات تخته ای تلخ یا نوشیدنی کاکائو را دوست ندارید، می‌توانید پودر کاکائو را به غلات آماده یا مواد غذایی دیگر اضافه کنید.

 

 




تاریخ : سه شنبه 2 مهر 1392
نویسنده : سعید ابدالی

1 -  دستشویی‌ و حمام :
یكی از جاهایی كه بدون شك به نصب آینه در آن فكر می‌كنید، دستشویی و حمام است. متداول‌ترین و قدیمی‌ترین جا برای نصب آینه در دستشویی و حمام، بالای سینك دستشویی است. از آنجا كه این آینه بیشتر برای اصلاح صورت آقایان و آرایش خانم‌ها استفاده می‌شود، بهتر است افقی باشد و در راستای شانه‌های شما به دیوار متصل شود. اگر حمام بسیار كوچكی دارید، می‌توانید بالای وان یك آینه نصب كنید كه احساس بزرگ‌شدن فضا را منتقل ‌كند.


2 - اتاق خواب :
آینه اتاق‌خواب باید قدی باشد؛ البته اگر می‌خواهید كاربردی باشد. یكی از مكان‌های مناسب برای قراردادن این آینه هم روبروی در است تا از بیرون اتاق هم قابل‌استفاده باشد. اگر جای كافی ندارید، از پشت در یا داخل كمد برای نصب آینه استفاده كنید.


3 - بالای میز :
اگر میز كار شما به دیوار متصل شده، بالای آن بهترین جای نصب آینه است. این كار نه‌تنها كمك می‌كند بتوانید به ظاهر خود را در آینه نظر بیندازید، بلكه فضای اتاق را هم بزرگ‌تر می‌كند. ویژگی دیگر این آینه هم این است كه به شما امكان می‌دهد بدون اینكه سر برگردانید، بتوانید بفهمید چه كسی پشت سر شما یا درحال واردشدن به اتاق است.


4 - نزدیك در ورودی :
از كاربردی‌ترین آینه‌ها، آینه‌هایی هستند كه در كنار در ورودی نصب می‌شوند. اگر یك میز هم زیر آنها قرار بگیرد كه دیگر عالی است. چرا؟ چون می‌توانید هنگام ورود و خروج به خانه، ظاهر خودتان را بررسی كنید، كیف و كلیدتان را روی میز بگذارید و اگر برایتان وسیله‌ای می‌آورند، روی آن قرار بدهند. با این كار مهمان‌ها هم نفس راحتی هنگام ورود به خانه‌تان می‌كشند.


5 - اتاق بچه :
بچه‌ها عاشق نگاه كردن به خودشان در آینه هستند پس اگر می‌خواهید آنها را خوشحال كنید، یك آینه‌نشكن كه قاب و حاشیه كارتونی دارد، برایشان انتخاب كنید و آن را جایی بزنید كه كاملا در معرض دید آنها باشد. از خیر تزئین اتاق با آینه بگذرید.

 

 




تاریخ : سه شنبه 2 مهر 1392
نویسنده : سعید ابدالی

وجود خون در ادرار به دو صورت مشخص می‌شود؛ یا فرد با چشم خودش می‌بیند ادرارش خونی است یا بیمار خونی در ادرار نمی‌بیند، ولی وقتی به عللی به آزمایشگاه مراجعه می‌کند، گزارش می‌شود در ادرارش خون وجود دارد.

دکتر محمدرضا صفری نژاد، اورولوژیست در این باره می گوید: وجود خون در ادرار چه در خانم ها و چه در آقایان اهمیت زیادی دارد. حتی اگر در حد یک گلبول قرمز باشد، اما روش تشخیص خون در ادرار بسیار مهم است و این به عهده پزشک است که با توجه به وضع، سن، جنس، پیشینه بیماری ها، شرح حال و داروهایی که مصرف می کند، دلیل وجود خون در ادرار را پیدا کند.

خون در ادرار دلیل دارد
با توجه به سن و جنس، علت مشاهده خون در ادرار می تواند بسیار متفاوت باشد. دکتر صفری نژاد می گوید: در کودکان، یعنی افراد زیر 14 سال، علت این مشکل بیشتر عفونت ادراری است، ولی ممکن است دچار شن ریزه داخل کلیه و سنگ کلیه، برگشت ادرار و دیگر اختلال های دستگاه ادراری مانند اختلال و آنومالی های مادرزادی مثل برگشت ادرار، تنگی حالب و بعضی سنگ های ادراری از سنین پایین هم باشند. او ادامه می دهد: مشاهده خون در ادرار کودکان پیش زمینه ای است برای پزشک تا آگاهی داشته باشد، بیمار مشکلی دارد و باید آن را پیدا کرد. این متخصص کلیه و مجاری ادراری می افزاید: وجود خون در ادرار را در خانم ها و آقایان باید جداگانه بررسی کرد، چون دلایل متفاوتی دارد.

خون در ادرار خانم ها
اگر در آزمایش ادرار خانمی، خون مشاهده شود، باید بررسی کنیم تا مشخص شود آزمایش بلافاصله بعد از عادت ماهانه یا حتی در این دوره انجام نشده باشد. علاوه بر این، اگر خانمی در سراسر ماه دچار لکه بینی باشد، باعث وجود خون در ادرار و گمراه شدن پزشک می شود، پس بررسی نشدن این موضوع ممکن است هزینه های هنگفت اقدام های تشخیصی و درمان را به بیمار تحمیل کند. وقتی مطمئن شدیم هیچ کدام از این مسائل مطرح نیست، بررسی های دیگری لازم است، چون با توجه به سن خانم، ممکن است وجود خون در ادرار دلایل متفاوتی داشته باشد.

خون در ادرار آقایان جدی تر است
در آقایان وجود خون در ادرار، حتی در حد یک یا دو گلبول قرمز، اهمیت بیشتری نسبت به خانم ها دارد چون دوره عادت ماهانه و لکه بینی ندارند و به هیچ وجه نباید در ادرارشان خون وجود داشته باشد. دکتر صفری نژاد می گوید: در دهه دوم، سوم و چهارم زندگی آقایان، شایع ترین علت وجود خون در ادرار، عفونت های ادراری است، ولی احتمال ابتلا به سنگ های ادراری هم در آقایان بیشتر از خانم هاست و یکی از علل اصلی وجود خون در ادرارشان، سنگ های ادراری نهفته است. او توضیح می دهد: زمانی که کلیه بیمار سنگ داشته باشد، معمولا هیچ علامتی نخواهد داشت، مگر این که به دلیلی آزمایش دهد و مشخص شود در ادرارش خون وجود دارد. در این صورت بررسی ها، سنگ کلیه را نشان می دهد؛ ولی وقتی سنگ ریزی از کلیه خارج و وارد حالب شود، درد شدید ایجاد می کند و بیمار را به پزشک می کشاند. پس دلیل مهم وجود خون در ادرار در آقایان، سنگ ادراری است که بیمار از وجودش بی خبر است. این متخصص کلیه با اشاره به این که در دهه پنجم و ششم زندگی، وجود خون در ادرار آقایان اهمیت خیلی بیشتری پیدا می کند، چون میزان شیوع سرطان مثانه در آقایان تقریبا پنج تا هشت برابر خانم هاست، تاکید می کند: هر آقایی در دهه پنجم و ششم به بعد به دلیل مشاهده خون در ادرار به اورولوژیست مراجعه کند، اولین تشخیص، ابتلا به سرطان های دستگاه ادراری است مگر این که خلافش ثابت شود، بنابراین وجود خون در ادرار اهمیت زیادی دارد و نباید آن را نادیده گرفت.

خون بیگناه
دکتر صفری نژاد به نکته جالبی اشاره می کند و می گوید: 10 درصد مردم در ادرارشان خون وجود دارد، ولی دلیل خاصی برای آن پیدا نمی شود که به آن «وجود خون بیگناه» می گوییم. یعنی پزشک هر قدر بررسی می کند تا علت وجود خون در ادرار را بفهمد، به جایی نمی رسد و درمی یابد بیمار جزو آن 10 درصدی است که علت وجود خون در ادرارشان مشخص نیست. این استاد دانشگاه ادامه می دهد: میزان خون در ادرار این گونه افراد به محض این که تب کنند، ورزش یا کوهنوردی و فعالیت داشته باشند، بالا می رود، ولی این موضوع نگران کننده نیست. البته وقتی این تشخیص قطعی می شود که بررسی های کامل انجام شده باشد و بهتر است هرازچندگاهی این بیماران برای بررسی دوباره مراجعه کنند.

دکتر صفری نژاد در پاسخ به این پرسش که چرا وجود خون در ادرار مهم است، می گوید: چون اولین علامت ابتلا به سرطان دستگاه ادراری یعنی سرطان های کلیه، لگنچه کلیه، حالب، مثانه و مجرای ادرار وجود خون در ادرار است. اولین علامت همه این سرطان ها می تواند وجود خون در ادرار باشد. به گفته وی، شاه علامت سرطان مثانه، خونریزی بدون درد از طریق ادرار است، یعنی بیمار خون و لخته خون را با ادرار دفع می کند، ولی هیچ علامت و دردی ندارد. این متخصص کلیه تاکید می کند: البته اینها بیشتر در دهه پنجم و ششم زندگی فرد دیده می شود و اینجاست که احتمال وجود یک بیماری پس زمینه ای، بویژه سرطان قوت می گیرد.

تشخیص علت خون در ادرار
این که خون در کدام قسمت ادرار وجود داشته باشد، در تشخیص علت آن به پزشک کمک می کند. دکتر صفری نژاد می گوید: گاهی بیمار مراجعه می کند و می گوید در ادرارش خون مشاهده کرده است. اگر خون را در ابتدای ادرارش دیده باشد، مشکل در مجاری ادرار است و اگر در انتهای ادرار باشد، مشکل در مثانه یا می تواند ناشی از بیماری های بدخیم مثل سرطان مثانه یا کلیه باشد. گاهی داروهایی هم که بیمار مصرف می کند، می تواند به طور کاذب، باعث گزارش خون در ادرار از سوی آزمایشگاه شود. به همین دلیل پزشک حتما درباره داروها هم از بیمار می پرسد. این استاد دانشگاه ادامه می دهد: گاهی بیمار وحشت زده مراجعه می کند که تا دیروز مشکلی نداشته؛ ولی امروز ادرارش خونی شده، که بعد از بررسی مشخص می شود ماده غذایی ای مثل لبو خورده. موادغذایی رنگی هم می تواند رنگ ادرار را تغییر دهد، بنابراین پزشک قبل از هرگونه اقدام تشخیصی باید از بیمار پرس وجو کند.

سرطان دستگاه ادراری؛ خوش خیم یا بدخیم؟
توده های سرطانی می توانند دو نوع باشند؛ خوش خیم مثل کیست کلیه یا بدخیم مثل سرطان کلیه. دکتر صفری نژاد با بیان این که هرکدام از سرطان های دستگاه ادراری، درمان های مخصوص به خود را دارد، ادامه می دهد: خوشبختانه سرطان مثانه که در مردها شایع است، اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود، حتی به جراحی باز نیازی ندارد و با وسایل و روش خاص می توان سلول های سرطانی این عضو را تراش داد و بیمار را تحت درمان قرار داد و هر زمان این سرطان عود کرد، این کار را تکرار کرد. این استاد دانشگاه می افزاید: اکنون برای تمام سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی، درمان های بسیار موثری وجود دارد، اما به شرط این که بیمار در مراحل اولیه مراجعه کند نه پس از پیشرفته شدن سرطان، چون اگر سرطان کلیه به کبد یا ریه سرایت کند، متاسفانه درمان خاصی نمی توان برای فرد مبتلا انجام داد.

 




تاریخ : سه شنبه 2 مهر 1392
نویسنده : سعید ابدالی

اگر به یک اغذیه‌فروشی یا رستوران بروید و در منوی غذاها با انواع سیب‌زمینی سرخ‌شده و تنوری مواجه شوید، کدام‌یک را انتخاب می‌کنید؟

آن سیب زمینی ویژه ای را که روی خلال های تپل آن کالباس و قارچ برشته شده به همراه پنیر کشدار و مقدار زیادی سس قرمز و سفید افزوده شده برمی گزینید یا سیب زمینی هایی که با پوست در داخل فویل قرار گرفته و به همراه مقداری پنیر و سبزی های معطر تنوری شده، گزینه مناسب تری می دانید. یا این که سیب زمینی سرخ شده و تنوری را نمی پسندید و خوردن سیب زمینی کبابی، آب پز یا پوره را ترجیح می دهید؟ اما پرسش اصلی آن که کدام روش پخت موجب کاهش کالری و افت شاخص گلایسمی یا قند سیب زمینی می شود؟

سیب زمینی سرخ شده خطرناک ترین انتخاب
سیب زمینی سرخ شده با آن طعم بی نظیر و بوی هوس انگیز یکی از چاق کننده و ناسالم ترین غذاهایی است که اگر گرسنه باشید و به قصد خوردن ساندویچ یا پیتزا وارد یک اغذیه فروشی شوید، بدون شک یک پرس آن را به همراه غذایتان سفارش می دهید، اما اگر بدانید که این غذا حاوی چند کالری است و دارای چه ترکیبات سمی و سرطانزایی است شاید بتوانید تا حدودی هوس تان را کنترل کنید.

خوب است بدانید مواد غذایی به دو روش عمیق و سطحی سرخ می شوند. در روش سطحی، عمق روغن کم و پس از طبخ غذا، روغن باقیمانده دورریخته می شود. برگرها، استیک، شنیسل و ماهی به این روش سرخ می شوند، اما در سرخ کردن عمیق، عمق روغن زیاد و پس از طبخ، ماده غذایی از روغن خارج و روغن باقیمانده برای سرخ کردن ماده غذایی دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. سوسیس ها، ناگت ها، غذاهای سوخاری و سیب زمینی سرخ شده در اغذیه فروشی ها به این روش طبخ می شوند.

از آنجای که در سرخ کردن عمیق روغن در معرض ترکیبات موادغذایی مختلف قرار دارد، چربی های مضر و کلسترول از بافت غذاها خارج و وارد روغن می شود. حال اگر با همین روغن، خلال های خشک سیب زمینی سرخ شود بلافاصله چربی و کلسترول باقیمانده در روغن را دریافت و تبدیل به یک ماده غذایی پر کلسترول و پرکالری می شود. از سوی دیگر اگر خلال ها نیمه جامد باشد رطوبت آن موجب تغییر ساختار روغن و ایجاد ترکیب سرطانزایی به نام آکرولئین می شود که می تواند بروز سرطان کبد را مهیا کند.
همچنین طی سرخ شدن ویتامین های B و C سیب زمینی تخریب و ویتامین A و رنگدانه های آنتی اکسیدانی آن به سهولت تجزیه و با تغییر رنگ روغن یا ماده غذایی قابل تشخیص است. همچنین املاح معدنی مثل آهن آن تخریب و سدیم و پتاسیم آن با اسیدهای چرب آزاد روغن وارد واکنش شده و سبب تشکیل ترکیبات صابونی و افزایش کف و ایجاد حباب در روغن و موجب اکسیداسیون می شود.

و اما نگرانی اصلی
طی برشته یا سرخ شدن محصولات حاوی کربوهیدرات نظیر چیپس و سیب زمینی ماده ای سمی به نام آکریلامید تولید می شود که سبب تضعیف سیستم ایمنی بدن، افزایش بیماری های عفونی، ناباروری، سقط جنین و تغییر رفتارهای جنسی می شود. سوء جذب و سوءتغذیه ناشی از آن نیز می تواند به کم خونی، کوتاهی قد، پوکی استخوان و ریزش مو بخصوص در کودکان در حال رشد منجر شود.
لازم است بدانید اگر سیب زمینی به صورت سرخ شده یا چیپس درآید حاوی 450 تا 500 کالری می شود. یعنی در هر 100 گرم آن حدود 300 کالری انرژی نهفته است که این میزان با کالری کالباس، پنیر و سس سفید همراه آن می تواند در یک وعده بیش از نیمی از کالری بدن را تامین کند. یعنی چیزی حدود 1000 تا 1200 کالری، حال اگر در همین وعده به همراه سیب زمینی سرخ شده ویژه، یک عدد ساندویچ یا پیتزا مصرف شود کالری آن از نیاز بدن ما بالاتر می رود و از مرز 2000 کالری عبور می کند.

سیب زمینی آب پز یا پوره؟
نشاسته ماده اصلی سیب زمینی است و یک عدد آب پز آن بین 80 تا 130 کالری انرژی دارد و اندکی پروتئین و تقریبا بدون چربی است. میزان اندیس گلایسمی یا قند سیب زمینی آب پز کمتر از پوره و کم کالری تر است. میزان شاخص گلایسمی در پی تنوری، کبابی و سرخ شدن سیب زمینی کمتر می شود، اما مصرف روغن در روش سرخ کردن مساله ساز است.

به دلیل آن که سیب زمینی آب پز و سردشده حاوی نشاسته مقاوم است یک ماده فیبری بوده و با لینت مزاج از افزایش سریع وزن جلوگیری می کند. برای یک فرد میانسال یا سالمند بهتر است سیب زمینی به شکل آب پز و برای کودکان کم سن به شکل پوره همراه با شیر و کره مصرف شود. البته لازم است بدانید بر اثرآب پز کردن مقدار زیادی از ویتامین B،C و پتاسیم سیب زمینی کاسته می شود.

سیب زمینی تنوری انتخاب اول
بتازگی در برخی اغذیه فروشی ها سیب زمینی را به صورت تنوری هم سرو می کنند. یعنی سیب زمینی ها را با پوست یا به صورت حلقه ای برش داده و با کمی سبزی و چاشنی های معطر و پنیر ورقه ای پیتزا در داخل فویل قرار داده و سپس با حرارت فر می پزند. مزیت اصلی این روش ارزش غذایی بیشتر و حذف روغن و پخت سیب زمینی با پوست است و کالری آن از سیب زمینی سرخ شده، آب پز و پوره کمتر است. البته باید بدانید پنیر پیتزای اضافه شده منبع چربی است و حداقل کالری زمانی با خوردن سیب زمینی وارد بدن می شود که آن را کبابی یا تنوری کرده و هیچ ماده غذایی دیگری به آن اضافه نشود و بهتر آن که برای جذب کمتر نشاسته سیب زمینی، چه آب پز و چه سرخ شده آن را با سالاد یا انواع سبزیجات میل کنید.

مقایسه سیب زمینی تنوری با آب پز و پوره
سیب زمینی تنوری در مقایسه با سیب زمینی آب پز و پوره به مدت زمان بیشتری برای هضم نیاز دارد و دیرتر فرد را گرسنه می کند. علت آن است که با تنوری یا کبابی شدن سیب زمینی ذرات نشاسته رطوبت خود را از دست داده و امکان دسترسی آنزیم های گوارشی به هضم و جذب نشاسته کمتر و سخت تر می شود و هر چه غذا دیرتر به روده منتقل شود، گلوکز موجود در آن دیرتر جذب شده و باعث افزایش ناگهانی قند خون و گرسنگی زود هنگام نمی شود، اما اگر ورزشکار هستید و می خواهید پس از تمرین کربوهیدرات ها سریع تر هضم و جذب شود و نیاز به افزایش سریع قند خون دارید سیب زمینی را به شکل پوره البته بدون کره و چربی میل کنید.

سیب زمینی را با پوست بخورید
اما چرا می گوییم پوست سیب زمینی آب پز یا تنوری خاصیت دارد؟ بخش اعظم پروتئین، ویتامین C، پتاسیم، منیزیم، آهن، مس و فیبر سیب زمینی در پوست و بخش نزدیک به پوست ذخیره شده است. به همین سبب بهتر است سیب زمینی آب پز و تنوری به همراه پوست پخته و مصرف شود. البته به دلیل آن که پوست سیب زمینی پتاسیم بالایی دارد افرادی که مبتلا به نارسایی کلیوی هستند خوب است از مصرف پوست آن بپرهیزند.
پوست یک سیب زمینی فیبر زیادی دارد و موجب تنظیم گوارش و کاهش ریسک ابتلا به بیماری قلبی و دیابت می شود و به سبب ماندگاری بیشتر در معده به مدت طولانی تری، ما را سیر نگهداشته و از ریزه خواری بعد از صرف وعده اصلی غذا جلوگیری می کند، اما این نکته را به یاد داشته باشید پوست سوخته سیب زمینی کبابی به دلیل مجاورت نزدیک با زغال و آتش حاوی گازهای سمی بوده و حتما باید پوست گیری شود.

سیب زمینی سبز شده را دور بیندازید
به یاد داشته باشید جوانه یا قسمت های سبز سیب زمینی حاوی سم است. در واقع سیب زمینی جوانه زده بر خلاف جوانه غلات و حبوبات نه تنها ارزش تغذیه ای ندارد بلکه در جوانه اش مواد شیمیایی و سمی زیانباری تولید می شود که تهدیدکننده سلامت بوده و مصرف آن سبب افزایش فشار خون، تنگی نفس، سردرد و اسهال می شود. بنابراین لزوما قسمت جوانه زده را جدا کرده و سیب زمینی های سبز حتی اگر قسمت کوچکی از آن سبز شده را، دور بیندازید، زیرا این سم در بافت سالم سیب زمینی هم نفوذ کرده، اما هنوز قابل رویت نیست.

 

 




 

 


آخرین مطالب